Naša škola nie je registrovaná. Registrovať školu

Ako stráviť sviatky tak, aby ste zanechali čo najmenšiu stopu

Ak chcete aj na Vianoce zamedziť vzniku prebytočného odpadu, plytvaniu vodou a nadmernému vypúšťaniu skleníkových plynov do atmosféry, nemusíte byť práve ortodoxní vyznavači životného štýlu zero waste.

Aj keď sa možno v mnohom inšpirovať ľuďmi, ktorí sa snažia žiť bez odpadu - na to, aby sme vedeli robiť veci efektívnejšie a šetrnejšie nám niekedy nám stačí obyčajný “sedliacky rozum“, či trocha vôle. Prinášame vám preto zopár rád, ako na to:

Vianočné nákupy

Vianočné nákupy sú kvôli preplneným obchodom a zápcham na cestách pre mnohých tá najmenej príjemná súčasť sviatkov. Ideálne je nakúpiť trvanlivejšie potraviny a ostatné potreby vrátane darčekov vo veľkých supermarketoch a obchodných centrách v dostatočnom predstihu.

Nákupy je vždy dobré dopredu premyslieť a napísať si na lístok zoznam, aby ste nemuseli zbytočne jazdiť autom viac krát. Potraviny s krátkou trvanlivosťou môžete pár dní pred Vianocami dokúpiť v miestnom obchodíku neďaleko bydliska, kam zájdete aj pešo.

Foto: Pixabay

Do obchodov si prineste vlastné tašky z domu a uprednostnite nákup potravín bez zbytočných obalov. Ovocie a zeleninu možno zabaliť do vlastných sieťok, mäsové výrobky a syry vám ochotní predavači v mnohých obchodoch na požiadanie navážia do prinesených nádob.

Vianočný stromček

Podľa prepočtov British Carbon Trust má rezaný živý vianočný stromček menšiu uhlíkovú stopu ako umelý. Vzhľadom na to, že je tu možnosť ho skompostovať je nepochybne ekologický. No mnohým z nás je ľúto len tak použiť a zahodiť stromček, ktorý rástol 10-15 rokov.

V niektorých mestách na Slovensku preto existujú požičovne živých vianočných stromčekov v črepníkoch. Pred umiestnením do interiéru i po skončení sviatkov sú tieto stromčeky 1-2 týždne otužované a zákazníci majú povinnosť sa o ne starať tak, aby mohli poslúžiť aj ďalšiu sezónu až do ich trvalého vysadenia do exteriéru.

Foto: Needpix

Tieto stromčeky sú narozdiel od tých, ktoré sú vystavené vo veľkých predajných reťazcoch distribuované s kompletným koreňovým obalom.

Mnohé stromčeky, ktoré sú v predajniach vystavené ako stromčeky s koreňmi majú svoj koreňový obal trvale poškodený, čo povedie k ich nevyhnutnému vyschnutiu.

Ďaľšou možnosťou je zakúpenie a otužovanie vlastného stromčeka z obchodu zameraného na predaj okrasných drevín, ktorý je potom na jar možné vysadiť (pri kúpe sa treba uistiť, že bol pestovaný v črepníku a nie násilne vykopaný zo zeme). Takýto stromček je okrem otužovania potrebné držať vo svetlej miestnosti obďaleč od zdrojov tepla a polievať aspoň 1x týždenne 1 litrom vody.

Zaujímavým nápadom je pestovanie izbových ihličnanov, ktoré možno počas sviatkov ozdobiť ako vianočný stromček. Na tento účel sa hodí napríklad araukária štíhla ( Araucaria hetrophylla ), araukária andská (Araucaria araucana), či cyprus veľkoplodý (Cupressus macrocarpa), ktoré čistia vzduch v interiéri a cyprus domácnosť navyše celoročne prevoniava.

Araukária – izbová rastlina ako vianočný stromček. Foto: Amazon

Napokon je tu tiež možnosť zakúpenia umelého vianočného stromčeka “z druhej ruky“. Na online bazároch a inzertných stránkach ich v tomto období nájdete množstvo a mnohé z nich sú na darovanie za odvoz.

Dekorácie

Zabudnite na gýčové vianočné dekorácie a umelé ozdoby z obchodov. Inšpirujte sa prírodnými materiálmi, z ktorých sa dá vyčariť oveľa modernejšia a štýlovejšia výzdoba, ktorá tiež viac lahodí oku.

Čečina, konáriky, šišky, ovocie a plody, koreniny, slama či suchá tráva – to všetko a oveľa viac sa môže stať základom pre pekný kreatívny výtvor. Ak máte staré vianočné ozdoby, možno ich zakomponovať do dekorácií a darovať im tak "druhý dych".

Kto nemá šikovné ruky, alebo nemá čas, môže si takéto dekorácie zakúpiť u kvalitnejších floristov. Za pozornosť stoja napríklad aj krásne a štýlové výtvory výrobcov na slovenskej handmade platforme Sashe.

Adventný veniec z prírodných materiálov Foto:Pxhere

Pre mnohých je neodmysliteľné elektrické vianočné osvetlenie. Zamyslite sa však nad tým, či ho naozaj potrebujete vo veľkom množstve, alebo sa tento rok trochu uskromníte a zmenšíte tak svoju uhlíkovú stopu. Ak sa vianočných svetielok nemienite vzdať, uprednostnite LED diódy, ktoré spotrebujú minimum energie.

Baliaci materiál z darčekov je vhodné recyklovať – odkladať na ďalšie použitie a namiesto tenkých plastových stužiek kúpiť radšej masívnejšie textilné, ktoré sa tak ľahko nezamotávajú a aj po Vianociach im nájdete ďalšie využitie.

Možno sa pohrať i s recyklovaným papierom v kombinácii s prírodnými ozdobami, ako na titulnej fotke článku. Skvelé sú vianočné papierové tašky, ktoré narozdiel od potrhaného vianočného baliaceho papiera vieme využiť aj ďalšie roky.

Varenie, pečenie, upratovanie

Pri vianočnom varení a pečení spotrebujeme obrovské množstvo vody a elektrickej energie. Je preto vhodné popri všetkom tom zhone pomyslieť aj na to, ako podľa možnosti ušetriť.

Foto: Pxhere

K ušetreniu vody môže dopomôcť dobrá organizácia prác. Možno nie každého napadne, že jedno vedro vody s čistiacim prostriedkom (ideálne čapovaným a ekologickým) možno využiť viac krát.

Ak nám trebárs ostane menej znečistená voda po umývaním okien, môžeme s tou istou vodou umyť podlahu. Minimálne znečistenú vodu možno využiť aj na utretie prachu, či čistenie obuvi.

Pri varení a pečení je najlepšie umývať použitý riad ihneď – ušetrí vám to nielen prácu, ale aj množstvo teplej vody, ktoré by ste inak museli použiť na odmáčanie a drhnutie. Ak sa vám už stane, že znečistený riad prischne, využite postupné odmáčanie jednotlivých riadov s tou istou vodou.

Pre ušetrenie vody a elektriny na jej ohrev je však najideálnejšia umývačka riadu. Ak nemáte financie na novú, ako praktický vianočný darček určite poteší aj bazárová. Ceny cca 5-ročných plne funkčných umývačiek riadu sa v inzercii pohybujú od 50-70 eur a tieto spotrebiče vám pri správnej starostlivosti určite zopár rokov poslúžia.

Foto: Piqsels

Pri pečení a varení nikdy nenechávajte bežať rúru ani sporák naprázdno a kým ich vôbec zapnete, majte všetko vopred pripravené. Využívajte teplo týchto spotrebičov aj po ich vypnutí a radšej si dokúpte alebo požičajte dostatočné množstvo plechov na pečivo tak, aby ste pri pečení stíhali vopred spracovávať cesto.

Aj tu platí: menej je niekedy viac. Časy, keď gazdinky vypekali obrovské množstvá pečiva, ktoré nik nestíhal pojesť sú už dávno za nami.

V dnešnej dobe je nielen moderné, ale kvôli stavu životného prostredia aj viac ako potrebné držať sa trendov minimalizmu a oslobodenia sa od zbytočného konzumu. A to isto privíta nielen vaša peňaženka, ale i vaše zdravie a štíhla línia.


30.10. 2019